• F3
  • F4
  • F1
  • F2

Een nieuwe tentoonstelling in de TRC Gallery
30 augustus tot 20 oktober 2010


Kleding gaat over wat mensen dragen om te zeggen wie ze zijn, wat ze doen en waarom. Deze Drie-in-Eén tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om aan de hand van kledingstukken uit Jordanië, India en Turkije op drie volkomen verschillende manieren naar kleding te kijken. Het TRC presenteert hiermee drie tentoonstellingen in een! Three Takes on Dress werd samengesteld door medewerkers van het TRC en studenten van de Leidse universiteit.

Selectie van moderne Turkse besnijdeniskleding. TRC collectie. Foto Joost Kolkman.Selectie van moderne Turkse besnijdeniskleding. TRC collectie. Foto Joost Kolkman.


Eén: De Thob `Ubb: de langste jurk ter wereld?
De eerste tentoonstelling van dit drietal toont een bedoeïnenjurk uit Jordanië van spectaculaire afmetingen: de jurk is maar liefst 3 meter lang en 2,5 meter breed van het uiteinde van de ene mouw tot het uiteinde van de andere. Maar wie draagt nu zoiets en waarom? Het verhaal gaat dat bedoeïnenvrouwen deze enorme jurken gingen dragen om te voorkomen dat belastingbeambten zich meester zouden maken van waardevolle zaken zoals munten en sieraden. Er is namelijk heel wat moed voor nodig om deze vrouwen te fouilleren! Er zijEen Egyptische artiste uit de jaren ´40 met badla versierde kleding. Prentbriefkaart TRC collectie.Een Egyptische artiste uit de jaren ´40 met badla versierde kleding. Prentbriefkaart TRC collectie.n replica’s van dit bijzondere kledingstuk aanwezig, zodat de bezoeker het zelf kan uitproberen.


Twee: Badla: zilverborduurwerk uit India
Badla is een borduurtechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van metaaldraad. Deze techniek ontstond in India en verspreidde zich vandaar door het gehele Midden-Oosten. De Egyptische versie werd in de jaren 1920 populair in het Westen vanwege de ontdekking van het graf van Toetankhamon en de Egyptomanie die daar het gevolg van was. Deze tentoonstelling toont fraaie voorbeelden van deze fascinerende techniek uit de negentiende en twintigste eeuw afkomstig uit India, Iran en Egypte. Heel bijzonder is een zeldzame ‘bakvis-jurk’ uit de jaren 1920 gemaakt van twee Egyptische shawls.


Drie: ‘Prins voor een dag’: Turkse besnijdeniskleding
Een van de belangrijkste momenten in het leven van een moslimjongen is zijn besnijdenis. Deze ingreep maakt hem tot volwaardig lid van de islamitische gemeenschap. Op welke leeftijd de operatie plaats heeft, varieert van land tot land. In Turkije, bijvoorbeeld, gebeurt dit doorgaans wanneer de jongen tussen de zes en tien jaar oud is. Op die dag is hij een prins, het middelpunt van het feest waarmee deze belangrijke gebeurtenis wordt gevierd. Deze tentoonstelling omvat niet alleen voorbeelden van de laatste besnijdenismode uit Istanboel, maar ook een besnijdenisoutfit uit de late negentiende eeuw.

------------------------------------------------


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: