• F2
  • F1
  • F3
  • F4

 

Vanaf dinsdag 29 maart tot/met woensdag 17 augustus 2011 kunt U in de TRC Gallery een nieuwe tentoonstelling bezichtigen. Het onderwerp is een heel bjizonder, en heel bekend kledingstuk uit het China van de 20ste eeuw. Het gaat om de zogenaamde cheongsam, een jurk die in de jaren '20 van de vorige eeuw in China populair werd. De cheongsam werd voor het eerst gedragen door welgestelde dames in Sjanghai, en deze mode verspreidde zich daarna snel over geheel China en, via de Chinese diaspora, over de gehele wereld. De jurk bereikte haar grootste populariteit in de jaren '50 en '60, maar daarna werd de cheongsam in communistisch China vrijwel geheel verbannen, en vervangen door het blauw van het zogenaamde Mao-pak (waarvan in de tentoonstelling ook een origineel voorbeeld is opgenomen !). De cheongsam maakte onlangs een soort  'come back', zowel in China als in het Westen, ongetwijfeld mede veroorzaakt door de nieuwe positie van China in de wereld. De tentoonstelling omvat meer dan veertig poppen gekleed in een cheongsam, plus een groot aantal individuele jurken. Daarnaast zijn er posters en foto's die aangeven hoe de cheongsam werd gedragen in het dagelijks leven, maar ook bij bijzondere gelegenheden, zoals bruiloften. De jurken die in de tentoonstelling worden getoond bestrijken een periode van meer dan 100 jaar, vanaf de Chinese voorlopers van de cheongsam uit het begin van de 20ste eeuw, tot de laatste mode uit Singapore, gedateerd maart 2011.  Een advertentie voor Victoria zeep uit Sjanghai, jaren '20 van de vorige eeuw, met daarin afgebeeld twee vrouwen gekleed in een cheongsam jurk. Een advertentie voor Victoria zeep uit Sjanghai, jaren '20 van de vorige eeuw, met daarin afgebeeld twee vrouwen gekleed in een cheongsam jurk.

Het TRC staat bekend om zijn verzameling van kleding uit het Midden-Oosten. De Cheongsam-tentoonstelling was daarom niet alleen een uitdaging voor de organisatoren, maar we hopen dat het ook een nieuwe ervaring zal opleveren aan veel van onze trouwe bezoekers.

De tentoonstelling is te zien tot/met woensdag 17 augustus. Toegang is gratis. Elke woensdagmiddag vanaf 14.00 is er een speciale rondleiding met uitgebreide toelichting. Kosten: 7.50 euros p.p.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de actieve steun van Pepin Press in Amsterdam, en de Chinese geemschap in Leiden.


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: