• F1
  • F4
  • F3
  • F2

Nieuwe TRC tentoonstelling: Traditionele kleding van mannen en vrouwen in Afghanistan

TRC Gallery: 8 november 2010 - 23 maart 2011


Honderden jaren lang was Afghanistan een kruispunt van wegen tussen Azië, Indië en het Westen. Afghanistan heeft al die jaren verschillende namen gedragen, en het werd geregeerd door vele heersers, maar wat nooit veranderde was de enorme aandacht die de bevolking gaf aan kleurrijke kleding, aan juwelen en borduurwerk. De stof, de vorm en de kleuren die de Afghanen voor hun kleding gebruiken geven een goede kijk op de centrale en strategische locatie van hun land. We vinden dat terug bij de kleding van alle volkeren van Afghanistan. De belangrijkste etnische bevolkingsgroepen in Afghanistan zijn de Baluch, de Hazaras, de Nuristani's, de Pashtuns, de Tajiks, de Turkmenen en de Oezbeken. Elke groep heeft een eigen traditionele levenswijze, een eigen geschiedenis en oorsprong, maar ook eigen karakteristieken in hun kleding. Sommige kledingstukken blijven daarbij onversierd, maar andere zijn gedecoreerd met geweven, geschilderde of geborduurde motieven, vaak in heldere kleuren.


Afghaans meisje in traditionele kleding. Foto Hans Stakelbeek.Afghaans meisje in traditionele kleding. Foto Hans Stakelbeek.


Sommige kledingstukken zijn gemaakt van zijde, andere juist van dik vilt, om bescherming te bieden tegen de extreme winterkou in de bergen. Hoewel ook in Afghanistan een meer Europese manier van kleden steeds populairder wordt, vooral in de steden, zijn de Afghanen echter nog steeds trots op hun eigen kleding. Vooral tijdens de religieuze Eid-feesten en tijdens het Nieuwjaar-festival dragen de Afghanen graag hun kleurrijke gewaden.

De tentoonstelling omvat meer dan dertig compleet geklede poppen, plus aparte kledingstukken en andere voorwerpen, voor mannen, vrouwen en kinderen. Men kan ook de aparte kleding voor een Buzkashi-speler bewonderen. Dat is het spectaculaire 'polo' spel dat in het noorden van Afghanistan razend populair is. Verder zal er de mogelijkheid zijn om de chadari (burqa') te dragen, de alom bekende Afghaanse dracht voor vrouwen. Ook zullen er foto's te zien zijn die gemaakt zijn door Hans Stakelbeek, die de laatste jaren vaak in Afghanistan is geweest op verzoek van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ten slotte is Dr. Willem Vogelsang betrokken bij de opzet van de tentoonstelling. Hij is de voormalige conservator Zuidwest- en Centraal-Azië van het Rijksmuseum van Volkenkunde in Leiden, en werkt sinds medio 2008 in Uruzgan, Afghanistan..


Open: maandag, dinsdag en woensdag van 10.00 - 16.00 uur.  Andere dagen alleen op afspraak.


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: