• F1
  • F4
  • F2
  • F3

De Stichting Textile Research Centre (TRC) is in 1991 opgericht met het specifieke doel om de studie en presentatie te stimuleren van textiel en kleding in verhouding tot de identiteit van de producent en gebruiker. Verder is het TRC gericht op de techniek van pre-industrieel textiel. Vanaf september 2009 is het TRC ondergebracht in een pand langs de Hogewoerd, no. 164, in Leiden.

Sinds 1991 heeft het TRC een collectie verzameld van kleding en accessoires vanuit de gehele wereld, letterlijk vanaf de Andes in Zuid-Amerika, via het eiland Zanzibar langs de oostkust van Afrika, tot Japan. De collectie omvat meer dan 28000 voorwerpen (april 2020) en is zeer sterk voor wat betreft het Midden-Oosten. De collectie wordt gebruikt voor onderzoek, onderwijs, tentoonstellingen en publicaties. Lezingen worden verzorgd voor school- en andere groepen, en verder wordt er samengewerkt met de Universiteit Leiden en netwerken in het diplomatieke verkeer. De collectie is digitaal te raadplegen (klik hier).

Het TRC heeft een uitgebreide bibliotheek over textiel- en kledinggerelaterde onderwerpen. Boekn en tijdschriften kunnen  op het TRC worden gelezen en geraadpleegd. De catalogus omvat bijna 4000 titels (eind 2019) en kan digitaal worden ingezien (klik hier).

TRC nauw samen met de Universiteit Leiden, voor wat betreft onderzoek, het begeleiden van studenten (studiepunten kunnen officieel worden verworven), en bij het verzorgen van lezingen voor het HOVO programma (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Tentoonstellingen zijn opgezet in samenwerking met het Volkenkunde Museum in Leiden, het Rijksmuseum voor Oudheden, ook in Leidenhet Leidse Gemeentebestuur, en het Textiel Museum in Boras, Zweden. Verder leent de TRC kleding uit aan andere musea voor specifieke tentoonstellingen, zoals de grote Oman tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam (2009-2010). In mei 2011 organiseerde het TRC een tentoonstelling van Nederlandse en Jordaanse regionale kleding in de Jordaanse hoofdstad Amman. Tot slot organiseert het TRC elk jaar twee tot drie tentoonstellingen in de TRC Gallery.

Sinds de oprichting wordt de TRC ondersteund door het enthousiaste werk van vrijwilligers, die de activiteiten van de TRC aan alle kanten ondersteunen

De TRC is officieel erkend als een "erkend leerbedrijf" door de Stichting ECABO (no. 9767310), in Amersfoort. Het TRC is verder door de Nederlandse belastingdienst officieel erkend als een Culturele ANBI ('Algemeen Nut Beogende Instelling'), hetgeen betekent dat donaties aan het TRC tot een aanzienlijk percentage aftrekbaar zijn voor de (Nederlandse) belasting.

Specialisaties:
De TRC heeft drie specialisaties. In de eerste plaats heeft de TRC een grote verzameling van kleding voor mannen, vrouwen en kinderen uit het Midden-Oosten, voornamelijk uit Egypte, Iran, Oman, Palestina, and Saudi-Arabia. De TRC is ook bezig aan de opbouw van een belangrijke verzameling van Koptische monastieke en liturgische kleding, als een weerspiegeling van een oude Christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten.

De tweede specialisatie is Nederlandse regionale kleding. Het is de bedoeling om representatieve kleding te verzamelen voor mannen, vrouwen en kinderen van alle groepen die in de 20ste eeuw gekleed gingen in specifieke regionale kleding.

In de derde plaats richt het TRC zich op de studie en presentatie van de technieken en vormen van borduurwerk. In de zomer van 2013 werd een aparte tentoonstelling in de TRC Gallery georganiseerd over borduurwerk, en in 2016 verscheen The Berg Encyclopedia of Embroidery from the Arab World (Berg Publishers, London, UK, 2016), verzorgd door dr Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur van het TRC. Een tweede deel, over het borduurwerk uit Centraal-Azië, het Iraans Plateau en Zuid-Azië, is in de zomer van 2019 aangebonden aan de uitgever en zal medio 2020 verschijnen.

Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: