• F1
  • F4
  • F3
  • F2

Amerikaanse quilt van ca. 1840, uit de collectie van het TRC (TRC 2018.3119). Voor meer informatie, klip op de illustratie.Amerikaanse quilt van ca. 1840, uit de collectie van het TRC (TRC 2018.3119). Voor meer informatie, klip op de illustratie.In bijna alle Amerikaans huizen is wel een quilt te vinden. Quilts zijn ook te zien in films, boeken en verhalen over het leven in de VS.

In de tentoonstelling worden de geschiedenis en de betekenis van quilts, en het ambacht van het maken ervan getoond.

De tentoonstelling vertelt over wat quilts zijn, hoe ze worden gemaakt, waarom en hoe quiltblokken worden gemaakt en welke andere technieken worden gebruikt om de variëteit aan vaak kleurrijke ontwerpen te maken.

Aan de hand van enkele quilts reflecteert de tentoonstelling ook op economische, religieuze, politieke en sociale veranderingen in de VS, evenals op de rol van vrouwen in het huis en op het werk.

Het TRC herbergt een van de grootste Amerikaanse quiltcollecties in Europa, en naast volledige quilts zullen ook quilttops, quiltblokken, materialen, gereedschappen en aanverwante artikelen te zien zijn.

De tentoonstelling bevat quilts van vóór de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865), het late Victoriaanse tijdperk, de Grote Depressie van de jaren 1930 en de heropleving van het quiltambacht in de jaren 1970.

Voor een foto-impressie van de tentoonstelling, klik hier.

Er is een Crazy Quilt uit Minnesota uit 1890 (TRC 2019.2925), en een andere quilt uit de laat-negentiende eeuw waarin een nog ouder exemplaar is verwerkt. Er is ook een Amerikaans-Indiaanse quilt (begin twintigste eeuw; TRC 2019.2041), een Afrikaans-Amerikaans exemplaar (1930) en een glorieus appliqué dekbed uit een groot huis in de VS (1860s).

De tentoonstelling kijkt naar verschillende vragen, variërend van wat een quilt is, hoe ze worden gemaakt, het brede scala aan blokken en andere technieken (zowel hand- als machinevormen) die worden gebruikt om de gevarieerde en vaak kleurrijke ontwerpen te maken.

En met behulp van enkele geselecteerde quilts reflecteert de tentoonstelling ook op economische, religieuze, politieke en sociale veranderingen in de VS, evenals op de rol van vrouwen thuis en op het werk, en zelfs op de vraag 'Wat is kunst'.

Het TRC herbergt een van de grootste Amerikaanse quilt collecties in Europa, en veel van de voorbeelden zullen worden getoond, samen met quilt tops, blokken, materialen, apparatuur en aanverwante artikelen. Deze fungeren allemaal als een bron van informatie en inspiratie.

De tentoonstelling is mede samengesteld door de quilthistorica, Susan Cave, en door Beverley Bennett, die verschillende prijzen heeft gewonnen voor haar verbazingwekkende quilts in een breed scala aan technieken.

De tentoonstelling is open voor het publiek van donderdag 6 februari tot/met donderdag 27 augustus 2020. Toegang is gratis, maar vrijwillige donaties worden op prijs gesteld. De TRC is geopend van maandag tot/met donderdag van 10.00 - 16.00 uur. Het TRC bevindt zich aan de Hogewoerd 164, Leiden. Zie de TRC-website voor meer informatie.

 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: