• F2
  • F1
  • F3
  • F4

Borduurwerk uit Fes, Marokko, 20ste eeuw (TRC 2019.1694).Borduurwerk uit Fes, Marokko, 20ste eeuw (TRC 2019.1694).Het Midden-Oosten was eeuwenlang de thuisbasis van een veelvoud aan verschillende borduurstijlen, die in veel gevallen een lange geschiedenis hadden. Maar veel van deze vormen zijn door de eeuwen heen beïnvloed door technieken, motieven en materialen uit aangrenzende landen en continenten. Borduurwerk werd veel gebruikt voor de garderobe van de Egyptische farao Toetanchamon. Het was ook een belangrijk kenmerk van de Byzantijnse en vroegchristelijke rechtbanken en religieuze instellingen. Het was en is nog steeds een belangrijk aspect van Palestijnse kleding, maar het wordt ook overal in de Maghreb gevonden, vooral in Marokko en Tunesië. Borduurwerk uit het Midden-Oosten heeft een grote invloed gehad op Europese stijlen en technieken, en omgekeerd hebben Europese vormen, vooral vanaf het midden van de negentiende eeuw, de decoratie in het Midden-Oosten sterk beïnvloed.

Deze workshop behandelt een grote verscheidenheid aan borduurtypes die verband houden met het Midden-Oosten. Het omvat stedelijke, dorps- en bedoeïenenartikelen uit Marokko, Tunesië, Egypte, Palestina, Syrië, Saoedi-Arabië en Jemen. De workshop gaat in op de geschiedenis, technieken en ontwerpen die bij dit deel van de wereld horen. Overdag zullen we ook kijken naar ontwikkelingen buiten het Midden-Oosten die het borduurwerk in het Midden-Oosten hebben beïnvloed, en vice versa.

Deelnemers zullen plaatsnemen in de ruime werkruimte van de TRC, om een ​​afstand van anderhalve meter te garanderen. Volgens nationale richtlijnen kunnen deelnemers ervoor kiezen een mondkapje te dragen. kapkes worden door de TRC beschikbaar gesteld. Het TRC-participatieprotocol is van toepassing.

De docent van deze workshop is Dr. Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur van de TRC en de redacteur en hoofdauteur van de Encyclopedia of Embroidery from the Arab World (Bloomsbury 2006).

Datum: 1 juli, herhaald op 2 juli en 7 augustus. Tijd: 10.00 - 13.00 uur. Locatie: TRC Leiden, Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden, Nederland. Docent: Gillian Vogelsang. Taal: Nederlands en / of Engels. Kosten: 35 euro, te betalen bij aanvang van de workshop. Koffie / thee / koekjes zijn aanwezig. Max aantal deelnemers: 5. Graag ruim van tevoren aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: