• F3
  • F2
  • F4
  • F1

Voorbeeld van geborduurde zwarte katoenen stof met een vierkant ontwerp met verschillende onderling verbonden geometrische vormen en toegepaste spiegels. Fabrieksgeweven doek, handborduurwerk (dekensteek, steelsteek, kettingsteek, visgraatsteek). India, eind 20e eeuw (TRC 2019.0286).Voorbeeld van geborduurde zwarte katoenen stof met een vierkant ontwerp met verschillende onderling verbonden geometrische vormen en toegepaste spiegels. Fabrieksgeweven doek, handborduurwerk (dekensteek, steelsteek, kettingsteek, visgraatsteek). India, eind 20e eeuw (TRC 2019.0286).Borduurwerk is een oude, gevarieerde en belangrijke traditie voor de versiering van kleding en voorwerpen rond het huis en in openbare gebouwen.

Er zijn vele vormen van borduurwerk, letterlijk honderden, van de kettingsteek-voorbeelden in het graf van Toetankh-amoen (gestorven ca. 1323 v.Chr.) tot de dubbelzijdige borduurwerken van Han China rond het begin van onze jaartelling, die nog steeds worden gemaakt.

Het doel van de cursus is dat de deelnemers de basisprincipes van de belangrijkste technieken begrijpen, de verschillende hulpmiddelen bekijken en de materialen bestuderen die worden gebruikt tijdens het borduren. Tijdens de cursus zullen voorbeelden uit de uitgebreide collectie van het TRC van over de hele wereld worden onderzocht om te zien hoe mannen en vrouwen door de eeuwen heen deze decoratieve vorm van handwerk hebben gemaakt en gebruikt.

De interactieve cursus wordt gegeven door Dr. Gillian Vogelsang-Eastwood, een specialist op het gebied van borduurgeschiedenis en auteur van de serie Encyclopedia of Embroidery from ..... (Londen: Bloomsbury 2016ff.).

Als u een bepaald stuk borduurwerk heeft dat u graag zou willen laten helpen bij het identificeren, dan kunt u dit meenemen naar de workshop.

Datum: woensdag 29 juli 2020. Tijd: 09.30 - 16.00 uur. Locatie: TRC Leiden, Hogewoerd 164, 2351 HW Leiden, Nederland. Docent: Gillian Vogelsang-Eastwood. Taal: Nederlands. Kosten: 80 euro. Materialen / koffie / thee worden verstrekt. Max. aantal deelnemers: 5. Meldt u zich ruim van tevoren aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: