• F1
  • F4
  • F3
  • F2

Geborduurd jasje uit Bethlehem, einde 20ste eeuw. TRC Collectie.Geborduurd jasje uit Bethlehem, einde 20ste eeuw. TRC Collectie.TRC Gallerij, Leiden: 10 maart t/m 22 augustus 2010


De Arabische kunst is beroemd vanwege de prachtige kalligrafie, de fraaie miniaturen, de verfijnde geometrische patronen van het houtsnijwerk, en, niet te vergeten, de keramiek en het zilverwerk. Tot op heden is er echter maar weinig gezegd over een ander belangrijk aspect van de Arabische cultuur, namelijk de borduurkunst. Eeuwenlang werden geborduurde stoffen gebruikt om woningen en openbare gebouwen te verfraaien, om dieren (vooral paarden) op te tuigen en natuurlijk ook voor de kleding van mannen, vrouwen en kinderen. Borduurwerk speelde daarmee een rol in het sociale en culturele gemeenschapsleven en weerspiegelde economische en politieke veranderingen.


Dit is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling wordt gewijd aan de verschillende typen borduurwerk uit de Arabische wereld. Deze expositie presenteert meer dan zestig voorbeelden van borduurwerk uit Arabische landen, waaronder het oostelijk Middellandse-Zeegebied, Egypte, Marokko, Oman, Saoedi-Arabië, Syrië en Jemen. De tentoonstelling toont de diverse borduurstijlen uit dit enorme gebied en laat tevens zien hoe deze veelzijdige techniek door middel van een grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en motieven heeft gediend om kleding te versieren. Speciale aandacht krijgt de Franse garenfabrikant DMC, die ruim honderd jaar lang van grote betekenis is geweest voor de Arabische borduurkunst, vooral in het mediterraan gebied.


De oudste getoonde voorwerpen zijn twee zeldzame fragmenten van kindertunieken uit Koptisch Egypte, daterend uit de vijfde eeuw van onze jaartelling. De tentoonstelling omvat ook een voegtwintigste-eeuwse jurk met fluwelen jasje uit Bethlehem, een laattwintigste-eeuwse mantel voor een man uit het Marokkaanse Atlasgebergte, bedoeïenenkleding uit de noordelijke Sinaï, huwelijkskleding uit Marokko, de Siwa Oase (Egypte) en Saoedi-Arabië en verschillende voorbeelden van indigo kleding uit Jemen. Alle voorwerpen zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van de TRC. Sommige van de geëxposeerde objecten zijn gemaakt van zijde, andere van linnen of wol; er zijn kledingstukken met grote, felgekleurde, abstracte patronen maar ook met uiterst fijne geometrische motiefjes. Vaak is de kleding nog verder versierd met kralen, schelpen, munten en amuletten. Kortom, de tentoonstelling is een lust voor het oog en een bron van genoegen en inspiratie voor ieder die geïnteresseerd is in textiel, naaldkunst en kleding of benieuwd naar een relatief onbekend aspect van de Arabische kunst.


Textile Research Centre (TRC)
Adres: Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden
Telefoon: 071-5134144
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.trc-leiden.nl
Opening stijden: maandag t/m woensdag van 10.00 tot 16.00 uur, andere dagen alleen op afspraak. NB Tijdens het Leidse Textielfestival (eind maart) is de tentoonstelling elke dag te bezichtigen.

 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 25 juni 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: