Een goed geklede voet !

Een tentoonstelling over schoeisel van het Textile Research Centre, Leiden

5 september 2012 – 17 januari 2013

Een rijk versierd deel van een Vietnamese schoen, begin 20ste eeuw. Foto: Joost Kolkman. TRC Collectie.

Een rijk versierd deel van een Vietnamese schoen, begin 20ste eeuw. Foto: Joost Kolkman. TRC Collectie.

De nieuwe tentoonstelling van het TRC richt zich helemaal op De VoetHet is een vervolg op een kleine presentatie die het TRC in 2009 organiseerde in het Leidse stadhuis. De nieuwe TRC versie is echter veel groter en gevarieerder en zal iedere bezoeker doen verbazen door de enorme verscheidenheid aan voetbedekking en voetversiering. Natuurlijk is er ook schoeisel uit Leiden, modern en uit de Middeleeuwen (met dank aan het Archeologisch Centrum Gemeente Leiden).

De tentoonstelling laat allerlei vormen van schoeisel zien, voor mannen, vrouwen en kinderen in de gehele wereld, zoals uit Afghanistan, Canada, China, Frankrijk, India, Mongolië, Marokko, Nederland, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Soedan, Turkije, Vietnam, en vele andere landen. Er is schoeisel te zien dat is gemaakt van stof, vilt, leer en plastic; er zijn allerlei vormen, zoals laarzen, schoenen en pantoffels, maar ook geitenleren laarzen uit Afghanistan (met een heel aparte geur) en delicate lotusschoenen uit China (deze zijn negen cm lang, voor een volwassen vrouw!). De bezoeker kan ontdekken wat het precieze verschil is tussen laarzen, schoenen, muiltjes en pantoffels. De tentoonstelling toont schoeisel voor verschillende werksituaties, maar ook heel aparte decoraties, en schoenen voor verschillende fasen van het leven, zoals voor baby’s, voor de bruid bij haar huwelijk, en zelfs schoenen uit Amerika voor een pas overledene.

Dankzij het Archeologisch Centrum Gemeente Leiden, heeft de bezoeker ook de bijzondere kans om allerlei archeologisch schoeisel uit de Leidse regio te bekijken. Deze schoenen waren bestemd voor kinderen, mannen en vrouwen en dateren uit de Middeleeuwen.

Maar de tentoonstelling laat niet alleen schoeisel zien, Er is ook aandacht voor sokken en kousen, en voor versieringen, zoals patronen van henna en natuurlijk sieraden voor de voet.

Het tentoonstelling is open vanaf 5 september 2012 tot en met 17 januari 2013.

De tentoonstelling kan worden bezocht van maandag tot en met donderdag, tussen 10.00 en 16.00 uur. Entree is gratis, maar omdat het TRC totaal door vrijwilligers wordt verzorgd, zijn donaties zeer welkom.

Rondleiding: Elke woensdag- en donderdagmiddag is er een uitgebreide rondleiding. U hoeft zich niet tevoren aan te melden, maar als u met een groep komt, stellen we het erg op prijs als u ons tevoren even waarschuwt. De rondleiding duurt van 14.00 t/m 15.30 uur en kost €7,50 per persoon. Rondleidingen voor groepen op andere dagen en tijden zijn natuurlijk ook altijd mogelijk. Bel ons even voor een afspraak

Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428   trcleiden@gmail.com 

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak. Gesloten van 23 december 2019 - 5 januari 2020.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59, t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 25 juni 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal:


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief