• F3
  • F4
  • F2
  • F1

DFoto uit ca. 1904 van Henriëtte Braunstahl (1885-1983). TRC Collectie.Foto uit ca. 1904 van Henriëtte Braunstahl (1885-1983). TRC Collectie.e nu lopende TRC Gallery tentoonstelling is helemaal gericht op borduurwerk. Het TRC toont een grote verscheidenheid aan geborduurde doeken en kleding uit de hele wereld, waaronder veel volledig aangeklede paspoppen met geborduurde kleding, met de nadruk op de enorme gevarieerdheid aan materialen, gereedschappen, patronen en kleuren. De tentoonstelling omvat allerlei typen van borduurwerk, waaronder appliqué, couching, ajour- en stopwerk, quilting en smocking.

Een deel van de tentoonstelling geeft technische informatie over gereedschap, garens, textiel, en de manier waarop een motief op de stof wordt aangebracht. Een ander deel laat allerlei vormen van borduurwerk zien, uit de grote collectie van het TRC. Dit deel vormt een geweldige bron van informatie en inspiratie.

Het derde deel gaat over een jonge vrouw, Henriëtte Braunstahl (1885-1983) in Den Haag, die in 1904 een diploma kreeg van de Industrieschool voor Meisjes, voor handvaardigheid en het geven van onderwijs. Een paar jaar geleden verwierf het TRC van haar familie haar collectie van schoolboeken, aquarel albums, foto’s, maar ook voorbeelden van haar borduurwerk. De TRC borduur-tentoonstelling is het moment om deze heel persoonlijke collectie te laten zien, en daarmee iets te vertellen over het onderwijs in de naaldkunst in het begin van de twintigste eeuw.

Om een idee te krijgen van de tentoonstelling, kunt U hier een YouTube film bekijken, gemaakt door Andrew Thompson, en met Shelley Anderson, een van de TRC vrijwilligsters, als gids. Voor een foto-impressie, klik hier.

Als u weinig van borduren weet, is deze tentoonstelling de gelegenheid om kennis en inspiratie op te doen. Als u graag borduurt, kom dan ook, want de vele vormen van versiering uit alle windstreken zullen u ongetwijfeld aanzetten om de fascinerende wereld van borduurwerk verder te onderzoeken.    


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: