• F3
  • F4
  • F2
  • F1

Voorpaneel van een damesjurk uit Ghana, met batik afbeelding van Afrika. TRC collectie.Voorpaneel van een damesjurk uit Ghana, met batik afbeelding van Afrika. TRC collectie.Het enorme vasteland van Afrika wordt bewoond door een grote verscheidenheid aan culturele en etnische groepen, vaak met hun eigen stijlen van traditionele textiel en kleding. Al duizenden jaren worden deze verschillen gebruikt om de groep te onderscheiden van andere groepen, maar ook om de sociale en economische status van een persoon binnen de groep aan te geven. Behalve als teken van identiteit weerspiegelen kleding en textiel ook lokale ideeën en voorkeuren voor kleuren en patronen, en gevoelens van religie en spiritualiteit.

Het doel van deze tentoonstelling, die t/m 15 mei 2014 bij het TRC kan worden bewonderd, is om een idee te geven van deze diversiteit. De tentoonstelling richt zich op de verschillende soorten kleding en textiel uit vele delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. Daarbij wordt de nadruk gelegd op bepaalde vezels die traditioneel in Afrika voor textiel worden gebruikt; op een aantal bijzondere verftechnieken voor textiel, en op enkele specifieke silhouetten die door de kleding aan mannen als vrouwen wordt gegeven. Daarbij moet men bedenken dat er in de 20ste en vroege 21ste eeuw veel veranderingen in het gebruik van lokale en geïmporteerde materialen zijn geweest, en deze zijn terug te vinden in de kleding. Als gevolg daarvan zijn er een aantal dramatische veranderingen geweest in de gebruikte vezels, de verftechnieken, en het silhouet van Afrika en zijn bewoners. Deze kleurrijke TRC tentoonstelling hoop u hier veel meer over te vertellen en te laten zien. Voor een foto impressie, klik hier.

De tentoonstelling is een co-productie van het TRC and Paul Spijker (Toguna Art), een deskundige op het gebied van Afrikaanse textilia en kunst.


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: