Europese kanten kapjes

Onderzoeker: Riet van de Velde-Lagendijk

Kanten kapje met gouden sieraden over een zilveren casque, Drenthe. TRC Collectie

Kanten kapje met gouden sieraden over een zilveren casque, Drenthe. TRC Collectie

Het TRC heeft een uitgebreide collectie van kanten mutsjes uit Nederland, alsook uit andere Europese landen, die dateren van halverwege de negentiende eeuw tot vandaag de dag. Deze mutsjes waren een belangrijk kledingstuk dat gedragen werd door meisjes en getrouwde vrouwen in West-Europa. Ze werden gebruikt om zaken zoals de burgerlijke, sociale, regionale, religieuze en zelf financiële status van de draagster zichtbaar te maken.

Op dit moment wordt de TRC collectie gecatalogiseerd en gefotografeerd. Een gedetailleerde beschrijving van de productie, verschijning en gebruik van de kapjes zal hierdoor aan een groter publiek kunnen worden gepresenteerd. Kanten kapjes uit Nederland worden vaak beschreven aan de hand van de regio van herkomst – Rijnland, Volendam, Zeeland etc., maar kanten kapjes, in stedelijke of plattelandse vormen, uit andere delen van Europa worden zelden besproken. Het doel is dat de collectie van het TRC digitaal beschikbaar wordt gesteld voor andere onderzoekers zodat zij deze kunnen bekijken, bediscussiëren en overeenkomsten en verschillen kunnen bespreken. Dit project zal met name interessant zijn voor sociaal geschiedkundigen.

Foto’s en data zullen in de loop van 2015 op de website beschikbaar zijn.

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 22 jan. - 27 juni 2019: Fijn fluweel!

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steunGiften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hierVoor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: