Het Weven van de Wereld

7000 jaar handgeweven textiel in één tentoonstelling !

TRC Gallery, Hogewoerd 164, Leiden, 26 mei – 23 september 2014

Deze tentoonstelling is een absolute aanrader voor elke textiel-liefhebber, en is speciaal opgezet ter gelegenheid van de nationale Week van het Weven (27 mei – 1 juni).

Vrouw uit Lima, Peru, met aan de rug bevestigd weefgetouw. Foto: Jefke van Iterson 2014

Vrouw uit Lima, Peru, met aan de rug bevestigd weefgetouw. Foto: Jefke van Iterson 2014

De tentoonstelling omvat een aantal van de oudste textielresten in de wereld. Die komen uit Çatal Hüyük in Turkije. De kleine fragmenten zijn rond de 7000 jaar oud, en wat voor een prachtig verhaal vertellen ze wel niet. Ander ongewoon handgeweven textiel zijn stukjes doek die werden gebruikt om de Dode Zeerollen te beschermen, voorbeelden van Koptische weefsels uit het oude Egypte, en Middeleeuwse en latere fluwelen en zijden stoffen uit Europa. En allemaal handgeweven !

De tentoonstelling laat ook textiel en weefstoelen zien uit Afrika, Amerika, Azië en het Midden-Oosten, waaronder een weefgetouw van de Bedoeïenen in Jordanië, een speciaal weefgetouw uit Taiwan, en een replica van een gewichtsweefraam van een type dat werd gebruikt door de oude Grieken, Romeinen en Vikingen. Sommige van de tentoongestelde weefgetouwen kunnen door het publiek worden uitgeprobeerd !

De tentoonstelling laat ook gereedschap en geweven stoffen zien van de Britse Grande Dame van textiel-archeologie, namelijk Grace Mary Crowfoot (1877-1957). Zij leefde en werkte in het Midden-Oosten tussen 1909 en 1937. Zij was een van de eersten die replica's maakte van kleding en textiel dat gevonden was in het graf van de Egyptische farao, Toetankhamoen. Voor de replica's maakte zij gebruik van een eenvoudig raamwerk. Zowel dit raamwerk als een van de door haar geweven replica's, plus nog vele andere voorwerpen en textilia verbonden aan het leven en werk van Grace Crowfoot, zijn in de tentoonstelling te zien.

Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het werk van 16+, een groep van Nederlandse wevers die zich specialiseren in het weven met een weefgetouw met meer dan zestien weefschachten. Het textiel van deze groep is uiterst gevarieerd, groot en klein, en soms geweven met koperdraad. De doeken op de tentoonstelling zijn nieuw en speciaal geweven voor de 'Week van het Weven'.

De tentoonstelling opent de deuren op maandag 26 mei. En gedurende de gehele week tot 1 juni, ook op zaterdag en zondag, is het TRC elke dag open tussen 10.00 en 16.00 uur.

Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428   trcleiden@gmail.com 

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak. Gesloten van 23 december 2019 - 5 januari 2020.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59, t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 25 juni 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal:


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief