• F2
  • F1
  • F4
  • F3

Appliqué panelen uit de Straat van de Tentenmakers, Cairo.

TRC Gallery tentoonstelling, tot 2 juli 2015

Eén van de vele geneugten van het wandelen door de oude bazaars van Cairo is een bezoek aan de Straat van de Tentenmakers. Het is een complex van 17de-eeuwse gebouwen, met een lange straat met winkels die gevuld zijn met appliqué panelen met de meest opvallende en verbazingwekkende kleuren en ontwerpen. Ambachtsman werkend aan een appliqué paneel. Straat van de Tentenmakers, Cairo, Egypte. Foto: Gillian Vogelsang-Eastwood, December 2014.Ambachtsman werkend aan een appliqué paneel. Straat van de Tentenmakers, Cairo, Egypte. Foto: Gillian Vogelsang-Eastwood, December 2014.

De appliqués uit de Straat vormen deel van een eeuwenoude traditie die dateert tot zeker de tijd van de beroemde Egyptische farao, Toetankhamoen, die stierf rond 1323 voor Chr. De nieuwe TRC tentoonstelling geeft historische en technische informatie, maar toont ook een grote groep van panelen met traditionele geometrische motieven, gecompliceerde Arabische kalligrafie, Oudegyptische grafscènes, moderne lotuspatronen, en afbeeldingen van vissen, vogels, landschappen en populaire verhalen.

De TRC tentoonstelling is mogelijk gemaakt met de hulp van de ambachtslieden in de Straat van de Tentenmakers, en de directeur en staf van het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo.

De tentoonstelling kan worden bewonderd gedurende de normale openingstijden van het TRC, maandag tot donderdag van tien tot vier. Toegang is gratis. Woensdag- en donderdagmiddag kunt U ook de rondleiding volgen, onder deskundige begeleiding, vanaf twee uur 's middags. Kosten: 7,50 euro. U hoeft zich niet tevoren aan te melden.

Er is een korte film gemaakt van de officiële opening van de tentoonstelling op zondag 4 januari. De film is van Andrew Thompson, Restorient, Leiden. Om de film te zien, kunt U hier klikken


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: