• F4
  • F2
  • F1
  • F3

 

Sprankelende geborduurde gewaden en juwelen uit

Jemen. 17 augustus tot 19 december 2015

 

Detail van een geborduurde halsopening van een Tihama jurk, Jemen. TRC collectie. Foto: Joost Kolkman.Detail van een geborduurde halsopening van een Tihama jurk, Jemen. TRC collectie. Foto: Joost Kolkman.Het beeld van de koningin van Seba, gekleed in exotische gewaden en omhangen met prachtige juwelen, dansend voor de ogen van Koning Salomo, is voor Europese schilders en andere kunstenaars altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Het Bijbelse Seba, nu bekend als de Republiek van Jemen in het uiterste zuidwesten van het Arabisch schiereiland, staat al heel lang bekend als het gebied waar allerlei kostbare goederen worden verhandeld, zoals geborduurde gewaden, fijn linnen, koraal en wierook (vergelijk het Bijbelse boek Ezekiel 27:16). Nederlandse handelaars in de 17de en 18de eeuw gingen naar Jemen om daar zijde op de kopen (stickzijde) en metaaldraad (goudtraet) en nog veel meer dat door lokale handelaars werd aangevoerd vanuit Syrië, Egypte, Iran, Indië, China en Indonesië, om dan vanuit Jemen door de Nederlanders te worden opgekocht voor doorverkoop in heel Europa. In de 20ste eeuw trok het land nog steeds handel aan vanuit de gehele wereld. Het is triest dat vandaag de dag het land het toneel is geworden van een bloedige burgeroorlog.

De geografische gesteldheid van het land, met een lange kustlijn, bergen en woestijnen, betekent dat het land verschillende tradities heeft ontwikkeld voor textiel, kleding en accessoires, die een afspiegeling zijn van de vele lokale gemeenschappen in het land. Deze verscheidenheid aan kleding en textiel zal de bezoeker terugvinden in de nieuwe TRC tentoonstelling. Er is kleding voor mannen en vrouwen uit de vele delen van het land, zoals de Haraz, Sana'a, Tihama en de Wadi Hadramaut. Er zijn indigo jurken met vastgenaaide kettingen, kledingstukken met uiterst ingewikkeld borduurwerk, handgeweven textiel, hoofdbedekkingen, vesten en wikkeldoeken, voorbeelden van de beroemde oog-sluiers, en de prachtige en kleurrijke, fluwelen bruidsjurken, en tenslotte ook moderne vormen van traditionele kleding. De tentoonstelling laat meer dan honderd voorbeelden zien van textiel, kleding en accessoires.

Houder en goudversierde riem voor een dolk. Jemen. TRC Collectie. Foto: Joost KolkmanHouder en goudversierde riem voor een dolk. Jemen. TRC Collectie. Foto: Joost KolkmanJemen is al heel lang ook beroemd om het zilverwerk. Dankzij de hulp van Paul Spijker (Toguna, Amersfoort), kunnen we ook een aantal zilveren juwelen en andere accessoires laten zien die door Jemenitische vrouwen en meisjes werden gedragen om te laten zien wie zij waren. 

De tentoonstelling omvat ook een aantal prachtig versierde dolken en dolkriemen die door Jemenitische mannen worden gedragen. Deze schitterende voorwerpen werden gemaakt door de vrouwen van de  Al Buraai familie, in het afgelegen Haraz gebergte, ten noorden van de hoofdstad Sana'a.

 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: