• F4
  • F1
  • F3
  • F2

TRC vrijwilligster Else van Laere in Sulawesi, Indonesië.TRC vrijwilligster Else van Laere in Sulawesi, Indonesië.Else van Laere, een van de TRC vrijwilligers, is momenteel in Indonesië waar zij voor de organisatie PUM helpt bij het verder uitbouwen van een commerciële textielondernemning. Zij stuurde ons het bijgesloten bericht:

Voor PUM ben ik nu bij een bedrijf dat gerund wordt door een 37-jarige vrouw, Kristina, en waar met name (school)uniformen en kleding op maat wordt gemaakt. Het is het meest verbazingwekkende bedrijf dat ik in al mijn Pum-missies ben tegengekomen. Als kind van acht jaar werd Kristina langdurig ziek en van school genomen. Na een half jaar was ze nog steeds niet beter en toen moesten haar ouders haar het huis uit doen (anders zouden de ouders volgens een plaatselijk geloof overlijden). Ze kwam terecht bij een gezin waar ze tot haar 17e als meid werkte. Toen trouwde ze. Haar man kreeg een baan elders in de provincie, maar overleed daar al gauw. Daar zat ze als 18-jarige met een kind van tien maanden. Ze heeft dat kind elders moeten onderbrengen en is weer als meid gaan werken (je hebt dan alleen kost en inwoning, maar geen salaris). Ze hertrouwde, maar is in 2007 weer gescheiden. Ze had toen vier kinderen.

Ze heeft vervolgens werk gevonden in een naaiatelier en daar twee jaar gewerkt. Toen had ze geld genoeg gespaard om twee naaimachines te kopen en is samen met haar zus voor zichzelf begonnen. In 2013 gaf ze naailes aan diverse jongeren en de 25 besten vroeg ze te blijven. Ondertussen was ze de scholen in de omgeving afgegaan om orders voor schooluniformen te krijgen. In Indonesië dragen alle schoolkinderen (en ook ambtenaren) een uniform. De scholen schrijven elk jaar een ander uniform voor, dus elk jaar moeten alle kinderen een nieuw uniform aanschaffen. Ze kreeg de nodige opdrachten: niet omdat ze goedkoper was maar omdat ze de onderwijzers een “bonus” in het vooruitzicht stelde, in de vorm van kleding of stof. Sindsdien groeit het bedrijf als kool; ook omdat ze kwalitatief betere uniformen verkoopt en ze (meestal) tijdig aflevert.

Ze heeft nu twee ateliers en twee groepen vrouwen die thuis in hun dorp borduren. Het ene atelier is relatief dichtbij haar huis, maar het andere (waar ze bijna iedere dag is) is twee uur rijden met de scooter (ze heeft geen auto). Ze heeft bewust daar een atelier opgezet, omdat in de hele omgeving geen enkel ander naaiatelier is en alle scholen hun uniformen bij haar bestellen. De administratie houdt ze keurig bij in diverse boeken. Ze had zichzelf in de loop van de jaren zelf lezen, schrijven en rekenen geleerd. Maar omdat het bedrijf ondertussen al 75 (parttime) medewerkers telt, is ze heel veel tijd bezig met het bijhouden van de administratie. Ze verslijt twee rekenmachines per jaar. Formeel heeft ze geen stafpersoneel, alleen wat familieleden, zoals haar zus, die wat helpen.

Ruim een jaar geleden heeft ze een lening afgesloten met haar bank voor de bouw van een ruimte waar ze haar voorraad stoffen zou kunnen opslaan. Ze kon geen jaarstukken overleggen, maar bankmedewerkers zijn zelf naar haar twee werkplaatsen gegaan en zagen dat het goed liep. Op basis daarvan kreeg ze een lening los. Niet gek voor een vrouw met maar twee jaar lagere school!

Bij ons bezoek aan een groep vrouwen die het borduurwerk (ajour) doen, viel het me op dat sommige oudere vrouwen duidelijk aan een leesbril toe waren. Kristina trouwens ook. Ik heb een oude leesbril die ik als reservebril had meegenomen aan haar gegeven en ze was er zielsblij mee. Een bril kost daar gauw 70 euro en “Hema-brilletjes” kennen ze daar niet. Als ik nog eens terugkom hier, dan neem ik een flinke hoeveelheid leesbrillen mee.

Haar huis ligt ook nog dertig km van de grote stad en in de omgeving is er geen hotel. Ze heeft daarom een kamer speciaal voor mij aan het huis laten bouwen met air conditioning. De bouw was al halverwege toen ze een andere PUM-expert ontmoette die bijna twee meter lang is. Ze heeft een deel weer af laten breken en een tweemaal zo grote kamer laten maken. Ze heeft speciaal een deur van meer dan twee meter hoog laten maken zodat ik mijn hoofd niet zou stoten. De koelkast op de kamer was ook gevuld voor iemand van twee meter.

Het is ongelooflijk wat een motivatie deze vrouw heeft. Zondagochtend heel vroeg zat ze al achter de geleende laptop om haar kasboek over te typen in Excel. En dan te bedenken dat ze nog nooit in Excel of Word had gewerkt. De instructies die ik haar geef pikt ze razendsnel op. Ze wil nog verder groeien en dat alles om haar dochters een mooi bedrijf na te laten. We gaan meestal ook uit eten, omdat koken haar teveel tijd kost en ze geen personeel heeft. Ze werkt gewoon de hele week door. Als er een kansrijk project is dat voor veel banen kan zorgen is het dit wel. Hopelijk hebben we aan het eind van de missie meer zicht op haar financiën en kan ze beter inschatten welke investeringen op korte termijn mogelijk zijn.

Hartelijke groeten, Else van Laere (zondag 11 september 2016)


Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 25 juni 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: