Woensdagochtend workshop 29 novemberi: Kaartweven

Dolly de Jong en mijzelf, Annette Geerlings, zijn de twee instructeurs voor de TRC woensdagochtend workshop op 31 mei a.s. (en herhaald op 29 november van dit jaar) over de eeuwenoude techniek van het kaartweven. Door opgegraven textiel is bekend dat de unieke mogelijkheden van kaartweven al minstens 2500 jaar geleden in Europa en Azië ten volle werden benut. Kaartjes werden gemaakt van hout, been, hoorn, ivoor, brons, perkament, leer en zelfs van schild van de schildpad. Tegenwoordig zijn kaarten meestal van karton of kunststof. De verscheidenheid waarin kaartgeweven banden werden gebruikt en de variatie in materiaal en patronen is enorm, van grove wollen weefsels als lastband voor een kameel tot uiterst verfijnde zijden banden en met gouddraad gebrocheerde, ingewikkelde patronen als versiering op middeleeuwse kerkelijke of vorstelijke kleding.

Het principe van kaartweven is simpel: kettingdraden worden geregen door gaten in de hoeken van meestal vierkante kaartjes. Je plaatst een aantal kaarten naast elkaar, waardoor een ketting ontstaat waarmee kan worden geweven. Boven- en onderdraden vormen een vakopening waar de inslagdraad doorheen gaat. Als het pakket kaarten een kwartslag wordt gedraaid, komen de verschillende kettingdraden om de beurt boven en worden koorden gedraaid die door de inslag met elkaar worden verbonden tot een geheel. Hierdoor verschilt de kaartweefstructuur wezenlijk van die van andere weefsels. Ook kunnen verschillende patronen worden geweven.

Door de jaren heen hebben Dolly en ik elkaar vaak opgezocht en gevonden, omdat wij het belangrijk vinden dat de kennis over kaartweven niet verloren gaat. We hebben onder andere meegewerkt aan een tentoonstelling in het Leidse Wevershuis met de Kaartweefkring en demonstreren soms de kunst van het kaartweven, bijvoorbeeld op Archeon in Alphen aan den Rijn. Voor Dolly geldt dat het haar altijd heeft gefascineerd om met minimale middelen tot een weefsel te komen. Omdat er zoveel technieken zijn die men m.b.v. kaartjes kan weven, van eenvoudig tot complex, boeit het kaartweven haar al vele jaren. Mijn persoonlijke liefde voor het kaartweven is ongeveer 25 jaar geleden ontstaan toen ik als vrijwilligster bij museumpark Archeon ging werken. Ik had daarvoor al eens kennisgemaakt met deze techniek, tijdens mijn opleiding tot docent textiele werkvormen. Daar hadden we de verkeerde materialen en daardoor had ik nooit verwacht dat ik deze techniek ooit zou gaan beoefenen en leuk zou vinden.

Zoals bij elke woensdagochtend workshop zal de bijeenkomst zowel informatief zijn, met een korte lezing en presentatie, en natuurlijk met het bekijken van verschillende vormen van kaart geweven textiel, ook uit de uitgebreide collectie van het TRC, als ook aanzetten om zelf het kaartweven uit te proberen. Wult u zich tijdig aanmelden? Het aantal plaatsen is beperkt.

Datum: 31 mei. Tijd: 10.00 - 13.00 uur. Plaats: TRC, Hogewoerd 164, Leiden. Kosten: 25 euro. Maximum aantal deelnemers: 15. Aanmelden:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   Taal: Nederlands (en Engels indien nodig). De workshop wordt herhaald op 29 november 2017.

 

 

 

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Tentoonstelling, tot/met 28 juni: Zuinigheid met stijl...

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steunGiften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Textile Research Centre, Leiden. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hierVoor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: