• F4
  • F3
  • F1
  • F2

Van Kaftan tot Keppeltje tentoonstellling, TRC, april-juni 2017Van Kaftan tot Keppeltje tentoonstellling, TRC, april-juni 2017Wanneer we denken aan het Midden-Oosten, zien we al snel beelden voor ons van bebaarde mannen en gesluierde vrouwen. Maar dit deel van de wereld, zo dichtbij Europa, is veel diverser dan we vaak denken. Door reportages over de Arabische Lente en de verschrikkelijke oorlogen in Syrië en Irak heeft het Westen kennis gemaakt met religieuze en etnische groepen, zoals de kopten en de Koerden. Er zijn echter nog veel meer bevolkingsgroepen zoals deze, die ook niet gedefinieerd worden door landsgrenzen.

De tentoonstelling laat de rijke kledingtradities zien van enkele van deze groepen en geeft daarmee ook inzicht in de fascinerende en soms dramatische geschiedenis van het Midden-Oosten. Naast de kopten en de Koerden, worden de bedoeïenen, Palestijnen, druzen, orthodoxe joden, samaritanen en zoroastriërs belicht. De tentoonstelling toont en bespreekt hun vaak kleurrijke kledingtradities, ook in relatie tot meer 'reguliere' kleding uit het Midden-Oosten.

De opstelling omvat meer dan veertig complete outfits, voor mannen, vrouwen en kinderen, en daarnaast losse kledingstukken en accessoires, zoals schoenen, hoofdbedekkingen en gebedssnoeren. De historische achtergrond van deze kleding wordt besproken aan de hand van Ottomaanse kleding – zoals de kaftan en de fez – die zeer veel invloed heeft gehad op recentere kledingtradities. Onder de kledingstukken bevinden zich ook meerdere objecten die op traditionele wijze zijn geweven of geborduurd.

De tentoonstelling is onderdeel van het Fitting In / Standing Out project van de Vrije Universiteit Amsterdam, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Voor een foto-impressie van de tentoonstelling, klik hier.

De tentoonstelling is te zien van maandag 3 april tot/met donderdag 29 juni, maandag t/m donderdag, van 10.00 - 16.00 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Een rondleiding met uitgebreide toelichting wordt elke woensdagmiddag verzorgd vanaf 14.00. Kosten: € 7,50 p.p. U hoeft zich niet tevoren aan te melden.


Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur.
Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 25 juni 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: