Zuinigheid met stijl. Nieuwe TRC-tentoonstelling, verlengd tot/met 16 augustus

Flour sack made from bright yellow cloth with printed flowers, to be used for clothing or other domestic textiles. USA, 1960s (TRC 2017.2403).

Flour sack made from bright yellow cloth with printed flowers, to be used for clothing or other domestic textiles. USA, 1960s (TRC 2017.2403).

Zuinigheid met stijl. Mode, quilts en meer gemaakt van voedselzakken.

De nieuwste TRC-tentoonstelling is nog tot/met 16 augustus te zien en gaat over het gebruik en hergebruik van bedrukte voedselzakken. Kijkt u hier naar foto's van de tentoonstelling. De directe aanleiding voor deze tentoonstelling was een donatie van 35, van bedrukt katoen gemaakte voedselzakken uit Amerika. Deze zakken vertellen een verhaal over veerkracht, vrouwelijke vindingrijkheid, zuinigheid, hergebruik, kunstzinnigheid, nationaal bewustzijn en economisch en commercieel inzicht gedurende bijna 50 jaar, van de jaren ’20 tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het is een bijzonder verhaal, dat nauwelijks bekend is buiten de Verenigde Staten.

Decoratieve voedselzakken waren erg populair en kregen als ze leeg waren een nieuw leven als kledingstuk voor man, vrouw of kind, of als huishoudelijk voorwerp, zoals beddengoed (laken, sloop, quilt), gordijn, tafelkleed of knijperzak. In feite werden ze tot van alles verwerkt.

De tentoonstelling toont zowel de originele voedselzakken, als kleding, speelgoed, gordijnen, tassen et cetera die van de zakken gemaakt zijn. Daarnaast zijn een groot aantal quilts te zien die eveneens gemaakt zijn van voedselzakken. Deze quilts geven een goed beeld van hoe de zakken en zelfs de kleinste stofrestjes op een creatieve manier hergebruikt werden.

Het verhaal van de voedselzakken en hun tweede leven beperkt zich echter niet tot de Verenigde Staten. Tijdens WO I (1914-1918) stuurden Amerika en Canada bedrukte meelzakken gevuld en wel naar Nederland. Nederland was neutraal en distribueerde het meel in het door oorlog verwoeste België en elders in Europa. Veel van de zakken werden later door de ontvangers geborduurd en teruggestuurd naar Amerika als aandenken of bedankje. Deze werden vervolgens verkocht op veilingen om geld op te halen om meer meel naar Europa te kunnen sturen. Deze geborduurde zakken bevatten vaak vaderlandslievende en hoopvolle teksten in verschillende talen. In de tentoonstelling zal ook een aantal van deze Belgische geborduurde zakken te zien zijn.

Het meest recente nummer (januari 2018) van het Britse mode- en textieltijdschrift Selvedge bevat een artikel over graanzakken, in verband met de tentoonstelling. Klik hier voor een PdF versie. Een verslag van de tentoonstelling van het Nederlands Quiltersgilde (maandag 5 februari) kan hier worden gedownload. Er is ook een film gemaakt door Andrew Thompson, die u hier kunt zien.

Deze tentoonstelling en het randprogramma zijn mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Small Grant Program van de Amerikaanse ambassade.

 

 

 

 

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Tentoonstelling, tot/met 28 juni: Zuinigheid met stijl...

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steunGiften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Textile Research Centre, Leiden. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hierVoor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: