Doopjurk met een rijke geschiedenis

Doopjurk uit 1947 gemaakt van parachutezijde, met geborduurd de namen van 17 dopelingen, tussen 1947 en 2013.

Doopjurk uit 1947 gemaakt van parachutezijde, met geborduurd de namen van 17 dopelingen, tussen 1947 en 2013.

Het TRC ontving vandaag wel een heel speciale nieuwe aanwinst voor de collectie: het is een doopjurk die in 1947 werd gemaakt van parachutezijde dat de grootvader van de baby tijdens de oorlog ergens had gevonden of gekocht. Hij had drie dochters, en die kregen elk een stuk van de zijde. Twee zusjes maakten er een blouse van; de derde een doopjurk voor haar eerste kind. Geen gemakkelijke klus, want de jurk moest worden gemaakt van een schuine baan stof met een schuine naad in het midden aan de voorkant. Om die naad een beetje te verbergen, borduurde de jonge moeder langs de naad de naam, geboortedatum en geboorteplaats van haar dochtertje. Later voegde zij daar nog aan toe de datum van de doop, de naam en plaats van de kerk, de naam van de dominee en de bijbeltekst van de doop. 

De doopjurk werd daarna in de familie nog heel veel gebruikt, en elke keer werden alle gegevens weer op de jurk geborduurd, en na zeventien dopelingen is de jurk bijna helemaal vol. De laatst geborduurde tekst is die van een baby die in Harderwijk werd gedoopt op 12 maart 2013.

 

 

Detail of the christening gown, with the names of the baptised children embroidered in diagonal lines.

Detail of the christening gown, with the names of the baptised children embroidered in diagonal lines.

A fascinating addition to the TRC collection. It was given to us together with a list of all the childen whose names are embroidered onto the gown. The gown illustrates an intriguing piece of family history, fully in line with the aims and objectives of the TRC, namely to provide garments and textiles with their righful place in social and cultural history.

And who was the graceful lady to hand over the gown to the TRC this morning? It was the woman who in 1947 made the gown for her little daughter. What a story!

Willem Vogelsang, 1 november 2017

Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak. Wegens vakantie gesloten tot 11 augustus.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59, t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 5 sept. - 19 dec. 2019: Sokken&Kousen

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal:


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief