• F2
  • F3
  • F1
  • F4

Een baan fluweel uit Italië met een klassiek bloemenpatroon (TRC 2018.2510).Een baan fluweel uit Italië met een klassiek bloemenpatroon (TRC 2018.2510).Fluweel is een rijk, gevarieerd en veelzijdig soort textiel dat op veel verschillende en soms verrassende manieren kan worden gebruikt. Fluweel wordt gebruikt voor kleding die het lichaam soms letterlijk van top tot teen bedekt en die door zowel mannen, vrouwen als kinderen wordt gedragen. In huisdecoratie wordt fluweel toegepast in gordijnen en wand- en vloerbedekking, maar ook in de stoffering van meubels.

De tentoonstelling omvat fluweel daterend uit de late vijftiende eeuw tot heden. Er zijn meer dan 100 kledingstukken en stukken textiel te zien, gemaakt van onder andere katoen, linnen, mohair en zijde. Er is wollen fluweel (waarvan een deel door bezoekers mag worden aangeraakt), katoenen fluweel, Kuba-fluweel uit Congo, fluwelen kinderkleding, trouwjurken, en niet te vergeten een brede collectie fluwelen hoeden!

De tentoonstelling is te zien tot/met donderdag 27 juni 2019.

Prentbriefkaart en postzegel van een 19de eeuws schilderij van een vrouw in een fluwelen jasje, Hongarije (TRC 2018.2544).Prentbriefkaart en postzegel van een 19de eeuws schilderij van een vrouw in een fluwelen jasje, Hongarije (TRC 2018.2544).

Het luxe karakter van fluweel wordt duidelijk gemaakt door een stuk zogenaamd velours d'Utrecht (gemaakt van mohair), en een stuk geperst fluweel, zoals gebruikt in de Tweede Kamer in Den Haag voor een muurdecoratie. Er is  zelfs een staal fluweel zoals gebruikt in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis in Madrid.

De tentoonstelling Fijn Fluweel! werd officieel geopend op 22 januari door de Wethouder Culltuur van de Gemeente Leiden, Mevr. Yvonne van Delft. 

Voor een inleiding op fluweel, klik hier. Voor een lijst met alle kledingstukken en textiel die in de tentoonstelling zijn opgenomen, klik hier.

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Lunsingh Meubelstoffering en Zitmeubelrestauratie, Leiden.
 
 
 
 

 

 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: