Zondagmiddaglezing, 24 februari: Borduur- en kraalwerk uit het graf van Toetankhamoen

Zijpaneel van een houten en ivoren kist uit het graf van Toetankhamoen, met een afbeelding van de koning die bloemen ontvangt van Ankhesenamen.

Zijpaneel van een houten en ivoren kist uit het graf van Toetankhamoen, met een afbeelding van de koning die bloemen ontvangt van Ankhesenamen.

Het beroemde graf van de Egyptische faraoh Toetankhamoen, die rond 1322 voor Chr. overleed, is onlangs weer geopend voor het publiek na een restauratieperiode van bijna tien jaar en na het aanbrengen van luchtzuiveringsapparatuur, om te garanderen dat de sarcafaag met het stoffelijk overschot van de faraoh, en de spectaculaire muurschilderingen, voor de toekomst bewaard blijven.

Het is niet breed bekend dat het graf, dat ongeveer honderd jaar geleden werd ontdekt en dat is gelegen in Thebe, nabij Luxor in Midden-Egypte, meer dan 400 kledingstukken en andere vormen van textiel bevatte. Deze stukken zijn uitgebreid onderzocht door Dr Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur van het TRC.

In deze zondagmiddaglezing zal mevr. Vogelsang ingaan op het borduur- en kraalwerk op de kledingstukken uit het graf van Toetankhamoen, die aan de overleden jonge koning werden meegegeven voor gebruik in het hiernamaals. Sommige van deze kledingstukken werden voor de faraoh gemaakt toen hij nog een kind was, andere toen hij al wat ouder was. De meeste, of wellicht alle kledingstukken zijn door Toetankhamoen zelf gedragen. 

Tijdens de lezing zal mevr Vogelsang gedetailleerde foto's laten zien van de kledingstukken, en ook een aantal replica's die zijn gemaakt op basis van uitgebreide studies van de originele textilia.

Datum: 24 februari 2019. Tijd: 15.00 - 16.30. Plaats: TRC, Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Toegang: 7,50 euro, incl. koffie/thee. Taal: Nederlands. Het aantal toehoorders is beperkt, en registratie vooraf is noodzakelijk:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 22 jan. - 27 juni 2019: Fijn fluweel!

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steunGiften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hierVoor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: