Lezingen en workshop: Hand-gebreide sokken en geborduurd schoeisel uit Centraal-Azië, zaterdag 16 Nov.

Klassieke, handgebreide sok uit Tadjikistan.

Klassieke, handgebreide sok uit Tadjikistan.

Op zaterdag 16 november organiseert de TRC een speciale dag over textiel uit Centraal-Azië. In de ochtend, van 10.00 - 11.00 uur, geeft Lita Rosing-Schow uit Denemarken een lezing over Centraal-Aziatische gebreide sokken, met de nadruk op Tadzjikistan. Van 11.15 tot 14.00 geeft zij een workshop over het breien van sokken uit Tadzjikistan. Tussen 14.30 en 15.30 geeft Gillian Vogelsang, directeur TRC, een lezing over Centraal-Aziatische geborduurde schoenen.

De speciale dag wordt georganiseerd als onderdeel van de TRC-tentoonstelling Sokken&Kousen, die te zien is in het TRC van 5 september tot 19 december.

Toelichting: In de TRC tentoonstelling zijn een paar wollen kousen uit Tadzjikistan, Centraal-Azië, te zien. Onmiddellijk valt het enorme formaat op. De kousen zijn 90 cm lang van top tot teen en 38 cm wijd. De kousen zijn gebreid in twee delen, met onder en boven verschillende motieven. Ze hebben geen hiel, maar het voetgedeelte is gepunt. Diepe heldere kleuren en rijke motieven vallen op. Nergens ter wereld wordt op deze manier een kous gebreid.

De Deense Lita Rosing-Schow (1952) deed onderzoek naar deze unieke kousen. Haar boek Strik fra Verdens Tag – Knitting in the Pamirs (Deens/Engels) verscheen in 2018 en is opgedragen aan Henriëtte Hauser, kleindochter van de botanicus Ove Paulsen, die deel uitmaakte van een Deense expeditie naar Tadzjikistan in 1898-1899. Henriëtte erfde de drie paar kousen die grootvader Paulsen mee terug nam en die de aanleiding waren voor het onderzoek door Rosing-Schow.

Tijdens de workshop leert ze de deelnemers hoe deze kouzen te breien. We breien een sleutelhouder in de vorm van de originele kous, waarbij we typische patronen en technieken oefenen. Daarnaast geeft zij een demonstratie hoe de unieke opzet te maken die Lita de “drawstring” noemt.

Tijdens de lezing vertelt zij over haar fascinatie voor deze kousen, over haar reis naar de Pamirs, over de vorm en constructie van de kousen en over de uitkomst van de reconstructie van de originale patronen. Met voorbeelden laat zij zien dat de traditionele patronen een inspiratiebron voor modern breiwerk kunnen zijn.

De drie onderdelen van het programma kunnen afzonderlijk worden bijgewoond. Datum: zaterdag 16 november. Tijd: 10-11; 11-14; 14.30 - 15.30. Taal: Engels (de laatste lezing kan in het Nederlands worden gegeven, afhankelijk van het publiek). Locatie: TRC, Hogewoerd 164, Leiden. Toegang voor de hele dag: 40 euro. Afzonderlijk, voor de workshop 25 euro, en voor de twee lezingen, afzonderlijk, 7,50 euro. Plaatsen zijn beperkt, en belangstellenden wordt verzocht zich vooraf te registreren voor deelname. RegistratieDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Zoek in TRC website

TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak. Wegens vakantie gesloten tot 11 augustus.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59, t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

TRC Gallery tentoonstelling, 5 sept. - 19 dec. 2019: Sokken&Kousen

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal:


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief