• F1
  • F3
  • F4
  • F2

Paisley motief op een Amerikaanse voedselzak, jaren '40 (TRC 2019.1245). Voor meer information, klip op de illustratie.Paisley motief op een Amerikaanse voedselzak, jaren '40 (TRC 2019.1245). Voor meer information, klip op de illustratie.

Op zondag 13 oktober schreef Erica Riccobon, een nieuwe TRC-vrijwilliger en MA-student aan de Universiteit Leiden:

Het TRC bereidt momenteel een nieuwe tentoonstelling voor die in de tweede helft van 2020 zal worden geopend. De voorlopige titel is 'Van Buteh tot Paisley: De geschiedenis van een universeel siermotief.'

De tentoonstelling belicht de verspreiding en populariteit van het Paisley-motief. Dit siermotief verscheen voor het eerst in Iran onder de naam buteh. Verder ontwikkeld voor het ontwerp van de beroemde Kashmir-sjaals, werd het vanaf de 17e eeuw geëxporteerd naar Europa, via de (Britse) Oost-Indische Compagnie. In Europa werd het gekopieerd en gebruikt in de lokale industrie en werd het opnieuw verspreid over Europa. Het motief, hoewel typisch Oosters van oorsprong, dankt zijn westerse naam aan de Schotse stad Paisley, een belangrijke centrum van weverijen tijdens de industriële revolutie, niet ver van Glasgow.

De tentoonstelling bestaat uit een selectie 20e-eeuws Paisley textiel, samen met enkele Kashmir- en Kashmir-stijl sjaals. De monsters bieden een uitgebreide showcase van technieken, variërend van borduursels tot bedrukte en geweven stoffen. Ze vertellen een verhaal van complexe commerciële, technologische en creatieve uitwisselingen in tijd en ruimte.

De tentoonstelling toont ook een selectie van kleding die is opgebouwd rond de interpretatie van het Paisley-motief in de Europese 20e-eeuwse mode. De kledingstukken laten zien hoe uniek en creatief het motief in de loop van de tijd in de westerse mode is geïntegreerd.

Vaak geassocieerd met een Boheemse levensstijl, met klassieke herenaccessoires, maar ook met de hippiestijl van de jaren '60 en '70, heeft het Paisley-ontwerp veel verhalen te vertellen.

Deze tentoonstelling heeft als doel een uitgebreid overzicht te geven van de wereldwijde achtergrond en lange geschiedenis van een oorspronkelijk Aziatisch motief, met veel nadruk op de ontwikkelingen in de 20ste eeuw.


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: